Gå till innehåll
Hrimfaxi islandshästklubb

Vi lär oss grunderna i Centrerad ridning!

Den 9 mars samlades ett glatt gäng hos Viby islandshästar för att lära oss mer om centrerad ridning. Dagen började med ett teoripass där Anna Bergquist gick igenom grunderna inom centrerad ridning, för att sedan avslutas med att några deltagare red lektion.

Igår fick vi fått lära oss att Centrerad ridning är mer än en teknik. Det är även en filosofi om samklang mellan ryttare och häst. Genom att finna balans, kroppsmedvetenhet och harmoni i varje steg skapas en förtrolig kommunikation. Det handlar om samarbete och att skapa en följsam och avslappnad ryttar- hästrelation.

Kursdagen började med en gemensam fika och ett teoripass på förmiddagen. Vi fick lära oss om de grundläggande teknikerna som används inom centrerad ridning med hjälp av bilder och övningar som Anna Bergqvist guidade oss igenom.

Genom att stå på två vågar, med en fot på vardera, såg vi tydligt hur balanserade vi var. Man såg även vad som hände med balansen och kropsvikten beroende på hur vi stod. Böjde man sig pyttelite i sidan kunde ex ena vågens vikt öka medens vikten minskade på den andra vågen, vilket skapar obalans i vår sits och ojämn tyngd i stigbyglarna. Det kunde räcka att sänka blicken för att en obalans skulle skapas.

Några andra övningar vi fick göra var:

  • Sitta på pilatesbollar för att känna hur de förflyttas beroende på vår tyngdpunkt
  • Få en mutter hängandes i ett snöre att röra sig i en cirkel
  • Gå på små bollar med hälarna i olika höjder, för att se hur balansen förändrades

Efter en god sopplunch var det några av oss som red lektion för Anna.

Det var ett något fruset, men inspirerat gäng som lämnade Viby på eftermiddagen. Med många verktyg för att bli mer balanserad som ryttare! Tack Anna för en rolig och intressant dag!

 

Kurs i centrerad ridning

Isabella och Marvin. Foto: Christina Agartsson

Kurs i centrerad ridning

Få muttern att röra sig i cirkel. Foto: Christina Agartsson

Kurs i centrerad ridning

Balansera med hälarna i olika höjder. Foto: Christina Agartsson

Kurs i centrerad ridning

Balansera. Foto: Christina Agartsson

Publicerad: 2024-03-10

Författare: Emma Sundman

Vill du stödja Hrimfaxi Islandshästklubb?

Eftersom vi är en ideell klubb är vi mycket tacksamma för det stöd vi kan få. Den sponsring vi får in kan vi använda för att underhålla vår anläggning, fixa medlemsaktiviteter samt ordna fina priser till tävlingar vi arrangerar i klubben.

Läs mer om våra sponsorpaket!