Gå till innehåll
Hrimfaxi islandshästklubb

Hrimfaxis historia

Hrimfaxi är en islandshästklubb som startade så tidigt som år 1983. Under dessa år har vi arrangerat tävlingar på ett antal olika tävlingsbanor. 2011 byggde vi vår egna hemmabana på Örsta kulle i Kumla.

Här kan ni läsa om hur allt började, samt alla spännande projekt vi har genomfört i klubben under alla dessa år!

Hur började det?

I Glanshammar utanför Örebro bor en person som har varit viktig för Hrimfaxi. Ett par saker var betydelsefulla med henne när man startade klubben, det var hennes intresse för islandshästar och att hon var en person som kände sig ganska ensam med sitt intresse.

Hennes namn är Lena Gustavsson och hon var kassör i den allra första Hrimfaxistyrelsen. Läget var sådant att Lena blev uppringd från Katrineholm av Margareta Andersson som sa; – Vi är fyra personer som vill starta en islandshästklubb och man måste vara fem, så du får bli kassör. Och så fick det bli.

Dessa fem var förutom Lena och Margareta, Mats Jennerholm med fru och svägerska. Fem personer växte ganska snart fler och entusiasmen förde dem och deras hästar till olika evenemang.

Det är en känsla som fler har förmedlat till mig, att man gjorde så mycket gemensamt på den tiden i Hrimfaxi. Med tanke på att vi inte har någon gemensam knytpunkt i form av stall, ridhus eller klubblokal är det ju det naturliga att man träffas till våra gemensamma arrangemang. På så sätt har det inte ändrats så mycket sedan 1983.

Relativt sett har engagemanget gått ner men vi är många fler idag – 250 medlemmar – så vår närvaro sprids på flera arrangemang.

Något som imponerar är att så få personer kunde iscensätta så mycket. De första klubbtidningarna gjordes och kopierades med hjälp av skolans kopieringsmaskin. Det var ju inte så stor upplaga då.

Inför den första uppvisningen på Kvinnersta skulle klubbens medlemmar ha likadana tröjor. Nåja, nästan likadana blev det. Dom köpte in några nya blå t-tröjor medan några hade gamla som gick lika bra. Mats Jennerholms fru som var förskollärare fick ställa upp med tryckmaterial till tröjorna. En del blev bra en del blev mest kladdiga, men kul var det.

Att köpa islandshäst på den tiden var inte lätt berättar Lena, idag blir man rädd när man tänker på vad dom försökte sälja. Peter Mesch i Gamla Uppsala sålde så småningom en häst till Lena som Lena beskriver som – svår men bra.

Efter en tid startades Töltur – en turridningsfirma med säte i Suttarboda. Det var 6 st initiativtagare till denna firma, förutom Lena så var det också Agneta Spaak, Jill & Jan-Erik Sandegren, Kjell & Kerstin Möller.

Livet tog en annan vändning för Lena som blev svårt sjuk och hon avslutade sitt islandshästägande. Lena beskriver det ändå med varma ord "Jag fick ändå möjligheten att förverkliga en dröm jag haft länge" Idag har hon fortfarande inga hästar och döttrarna har passerat tonårshästtiden. Vi får väl se vad som händer i framtiden – återfallsryttare finns det ju gott om bland islandshästfolk.

Vad hände sen?

Hrimfaxi hade under flera år ingen direkt hemort det kopplades istället till var ordförande bodde. Kumla kommun var behjälpliga med att upplåta Askvallen straxt nedanför Kvarntorpshögen, en f.d. fotbollsplan inte så långt härifrån till oss. Där hade vi t.o.m. en officiell tävling. Sly tog över emellanåt, men underlaget var bra. Inga doserade kurvor på den tiden.

Askvallen

Askvallen

Islandshästens dag, askvallen

Islandshästens dag, Askvallen

Hösten 1999 hade Hrimfaxi sin första officiella tävling på en riktig ovalbana. Då i samarbete med Göranstorps gård utanför Nora som då drevs av Eva Wikström och Tom Rymoen. Ett fantastiskt fint samarbete, under åren 1999 till 2010. Hösttävlingen 2010 blev Hrimfaxi´s sista tävling i Järnboås. Stort tack för dom fina samarbetsåren!

I och med att vi insåg att Hrimfaxi med största sannolikhet inte skull ha en samarbetspart i Nora längre började vi fundera kring om det inte var läge för oss som att ta ett nytt kliv i vår förenings utveckling. Vi tog kontakt med alla kommunerna i länet för diskussioner om vår situation. Det var två som ställde sig positiva till vidare diskussioner, Kumla och Lindesberg. Med hjälp av SISU och Susanne Gustavsson, som hjälpte oss med flera medlemsmöten arbetade vi fram det bästa alternativet för våra medlemmar. Beslut togs att bygga ovalbanan på Örsta . Ett tack till Kumla kommun för det fina samarbetet som återupptogs i och med det.

Bygge av Örstabanan

Bygge av Örstabanan

Våren 2011 hann vi inte med att få ordning på ovalbanan, det byggdes för fullt då. Men hösten 2011 genomfördes vår första tävling på Örsta. Inga detaljer, men ni som var där vet att det såg inte ut som det gör nu. Lervälling sammanfattar bra det hela.

lerig vårtävling 2011

Lerig vårtävling 2011

Örsta kulle skulle bli hemort för Hrimfaxi 2011. Vår historia delas med vår grannklubb som har sin fina anläggning på andra sidan kullen, Ryttar Kamraterna Kumla, RKK.

RKK och Hrimfaxi historia är inte bara att vi är årsbarn. Båda föreningarna bildades 1983. Vi har ett väldigt fint samarbete med vår grannklubb och vi har tillgång till hela anläggning för våra arrangemang. Ett stort tack till RKK för bra samarbeten.

Hrimfaxi arrangerar ett SM på Örsta. Jag citat Islandshästen i Sverige ”1988 samlades man för SM på dåtidens populära banlösning – stora paddocken hos RKK. Den något originella lösningen som målgång för passbanan var en sädesåker, som växt till sig rätt avsevärt”. Passbanan anlades där det idag är det röda trästallet. Dvs vi använder samma sädesfält som bromssträcka för vår passbana, bara i en annan vinkel.

En liten anekdot som vi hoppas inte ska upprepas i årets tävlingar är att det infann sig en viss eufori bland passekipagen för det var väldigt fina tider, det visade sig sen att banan var 10 meter för kort.

Hösten 2010 gjorde Hrimfaxi ett avtal med Wadköpings Utbildningscenter, Anläggning för att bygga vår ovalbana, det blev en lite krokig väg med det samarbetet och vi beslutade att ta över arbetet själva. Det innebar att 21-22 maj 2011, sattes arbetet igång på riktigt med vår ovalbana. Ett stort tack till familjen Gehrke med medarbetare, familjen Fallkvist och Stefan Ehrling som var ryggraden i att bygget kunde startas och färdigställas.

2018 genomfördes Lag-SM på Strömsholm. Hrimfaxi var representerade med två lag, Hrimfaxi´s Goldies och Hrimfaxi Youngster. Hrimfaxi´s Goldies gick ut som segrare på den tävlingen. Det innebar att Hrimfaxi fick frågan om vi ville arrangera Lag-SM 2019. Vi sa Ja trots att vi inte hade en fullvärdig anläggning, det fattades en passbana.

Genom en häftig crowdfunding via våra medlemmar och vänner och familjer sålde vi vår passbana per meter, 500 kr/meter var priset satt till.

November 2018 hade vi så mycket pengar insamlade att vi vågade sätta igång. I maj 2019 var passbanan klar , stort tack till våra sponsorer som gjorde det möjligt.

Helgen 26-28 juli 2019 genomfördes Lag-SM på Örsta med Hrimfaxi som arrangör. När poängen sen räknades ihop stod det klart att våra Goldies vunnit igen! Vi skulle alltså arrangera Lag-SM 2020 igen. Coronaviruset satte stopp för alla tävlingar säsongen 2020. Men vi hoppas kunna samla ihop styrkorna igen för att genomför ett Lag-SM 2021.

2019 blev ett mäktigt år Stort tack till Sussi Segersten som såg till att vi fick en läktare till Örsta. Hon skickade in en ansökan till XL-Bygg som av 2000 projektansökningar plockade ut 2 huvudprojekt, varav läktaren på Örsta blev ett.

XL Bygg möjliggjorde bygget med hjälp av NärkeBygg. En läktare som rymmer 200 personer sittande.

Fortsättning lär följa för den här fantastiska klubben – Hrimfaxi har framtiden framför sig med en aktiv ungdomssektion och roliga idéer om hur tävlings och kursverksamheten som alltid kan utvecklas.

Läktare som byggdes 2019

Läktare som byggdes 2019

Senast uppdaterad: 2024-03-10

Författare: Emma Sundman

Om Hrimfaxi

Vill du stödja Hrimfaxi Islandshästklubb?

Eftersom vi är en ideell klubb är vi mycket tacksamma för det stöd vi kan få. Den sponsring vi får in kan vi använda för att underhålla vår anläggning, fixa medlemsaktiviteter samt ordna fina priser till tävlingar vi arrangerar i klubben.

Läs mer om våra sponsorpaket!